1. Home
  2. News
  3. Escape rooms και η ιστορία τους: Πάνω από 30.000 παγκοσμίως

19 September

Escape rooms και η ιστορία τους: Πάνω από 30.000 παγκοσμίως

Η βιομηχανία των escape rooms θα φτάσει τα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025!

Τα escape rooms ήρθαν για να μείνουν, αφού δημιουργούνται δεκάδες σενάρια. Εμείς πάντως, στο The MindTrap, ακολουθούμε τις τελευταίες τάσεις και δημιουργούμε δωμάτια απόδρασης που σίγουρα θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη! Παρόλα αυτά, πώς ξεκίνησε αυτή η φρενίτιδα;

Όλα ξεκίνησαν τον 20ο αιώνα

Θα κάνουμε μια αναδρομή στο 1980, που δημιουργήθηκαν τα πρώτα παιχνίδια για υπολογιστές που βασίζονταν στην ιδέα της απόδρασης από ένα δωμάτιο. Το πρώτο παιχνίδι αυτού του είδους ήταν το «Adventure»του Warren Robinett, το οποίο κυκλοφόρησε το 1979.

Και συνεχίζεται τον 21ο αιώνα

Μετά από 28 χρόνια, δηλαδή το 2007 στην Ιαπωνία, έρχονται τα πρώτα escape rooms – όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Η πρώτη εταιρεία που άνοιξε δωμάτια απόδρασης ήταν η SCRAP, η οποία δημιούργησε το «Real Escape Game» στο Κιότο. Για την εποχή ήταν κάτι καινοτόμο, οπότε καταλαβαίνετε πως «έκανε θραύση» και σε σύντομο χρονικό διάστημα άνοιξαν σε όλη τη χώρα!

Τα δωμάτια απόδρασης εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Η πρώτη εταιρεία που άνοιξε escape rooms στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η Breakout Games, η οποία άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Σαν Φρανσίσκο το 2012.

Πάνω από 30.000 δωμάτια απόδρασης παγκοσμίως

Επίσης, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς IBISWorld, υπάρχουν πάνω από 30.000 δωμάτια απόδρασης σε όλο τον κόσμο, με τη βιομηχανία των escape rooms εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025!

Όπως αναμένεται, η Ιαπωνία έχει τα περισσότερα escape rooms και μετρά πάνω από 10.000. Ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες με πάνω από 5.000 και η Κίνα με πάνω από 3.000.

Όσον αφορά τη χώρα μας, την Ελλάδα, έχει επίσης μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία δωματίων απόδρασης, με πάνω από 200 δωμάτια!

Η εξέλιξη των escape rooms

Τα πρώτα escape rooms ήταν σχετικά απλά και βασίζονταν κυρίως σε γρίφους λογικής. Με την πάροδο του χρόνου έγιναν πιο περίπλοκα και απαιτητικά. Οι σχεδιαστές escape rooms άρχισαν να χρησιμοποιούν μια ποικιλία από γρίφους, συμπεριλαμβανομένων γρίφων φυσικής, αποκρυπτογράφησης και γρίφων μυστηρίου. Εάν θέλετε έναν συνδυασμό, μπορείτε να δοκιμάσετε το Illuminati στο The MindTrap Tsimiski.

Τα δωμάτια απόδρασης έχουν επίσης γίνει πιο προσιτά. Τα πρώτα escape rooms ήταν σχετικά ακριβά, αλλά τα τελευταία χρόνια οι τιμές έχουν μειωθεί. Πέρα από αυτό, στα καταστήματα του The MindTrap «τρέχουν» διάφορες εκπτώσεις, όπως 20% back2back και 30% για φοιτητές και ανέργους. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να επικοινωνήσετε με το κατάστημα που σας ενδιαφέρει!

Το μέλλον των δωματίων απόδρασης

Τα δωμάτια απόδρασης είναι ένα συναρπαστικό είδος ψυχαγωγίας που αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια. Οι σχεδιαστές escape rooms συνεχίζουν να καινοτομούν και να δημιουργούν νέες και συναρπαστικές εμπειρίες, τόσο για παρέες όσο και για οικογένειες.

Μερικές προβλέπεις για το μέλλον των escape rooms:

Πάντως, τα δωμάτια του The MindTrap είναι αυτοματοποιημένα και χρησιμοποιούμε το autohint software. Με αυτό το λογισμικό, δημιουργούμε πιο συναρπαστικά και ρεαλιστικά escape rooms, καθώς και γρίφους που είναι πιο δύσκολοι και απαιτητικοί. Βέβαια, μπορεί να δούμε και escape rooms που είναι πιο εύχρηστα σε άτομα με ειδικές ανάγκες ή που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, σίγουρα θα υπάρξουν περισσότερες επιλογές και λοιπές βελτιώσεις. Εσείς τι πιστεύετε;